Brunbjörn

Brown Bear

Brown Bear

(Ursus arctos) Brunbjörnen är ett skogslevande djur, som lever i barrskogsområdena i norra Europa, Asien och Nordamerika där den i vissa områden kallas grizzly. Den svenska björnstammen på några tusen djur ökar långsamt trots en allmän jakt på arten. Björnen är en s k hälgångare, d v s den trampar på hela fotsulan, precis som vi gör.

Tillhör: Ordningen Rovdjur (Carnivora)
Familjen: Björnar (Ursidae)
Vikt: Upp till 350 kg (hanar i Sverige), upp till 160 kg (honor i Sverige)
Livslängd: 20 - 30 år
Parningstid: Infaller i maj-juni
Dräktighetstid: 7-8 månader, men den egentliga fosterutvecklingen är 2-3 månader, en så kallad fördröjd fosterutveckling.
Ungar: 1-3 ungar (ibland 4 eller 5) föds oftast i januari i idet under vintervilan.
Brunbjörn
Gråsäl

Gray Seal

Gray Seal

(Halichoerus grypus) Östersjöns gråsälar skiljer sig från Atlantens gråsälar. Östersjöns gråsälar föder ungarna på isen under vintern. Atlantsälarna föder sina ungar på hösten på sandstränder. En vuxen gråsäl kan dyka ända ner till 100 meters djup för att fånga fisk.

Tillhör: Ordningen Säldjur (Pinnipedia)
Familjen: Öronlösa sälar (Phocidae)
Vikt: Mellan 200-315 kg (hanen är störst)
Livslängd: Upp till 46 år
Parningstid: Infaller i april-maj
Dräktighetstid: ca 350 dygn
Ungarna: Föds på isen i februari-mars året efter. Honan föder 1 unge som diar 3-4 veckor, den ökar då med 2 kg/dag.
Gråsäl
Varg

Wolf

Wolf

(Canis lupus) Vargen var en av de första djuren som vandrade in i Sverige efter istiden. För 150 år sedan var den spridd i hela landet. Genom intensiv jakt var vargen nära att utrotas under 1970- och 80 talet. 1966 fridlystes vargen i Sverige. Sedan mitten av 1980-talet har antalet vargar sakta ökat, i början av 2000-talet fanns det ca 100 st.

Tillhör: Ordningen Rovdjur (Carnivora)
Familjen: Hunddjur (Canidae)
Vikt: Hannar omkring 45 kg (i Sverige), Honor omkring 40 kg (i Sverige)
Livslängd: Upp till 16 år, men oftast blir de inte äldre än 10-12 år
Parningstid: Infaller under december-april
Dräktighetstid: ca 63 dygn
Ungarna: Mellan 2-8 valpar normalt
Varg
Rödräv

Red Fox

Red Fox

(Vulpes vulpes) Rödräven är vanlig i hela landet. Stammen minskade kraftigt under 1980-talet på grund av rävskabb, men ökar idag igen. Rödräven har annars en mycket vidsträckt utbredning över hela norra halvklotet och lever i en mängd olika naturtyper (biotoper). Räven är ett rovdjur, men samtidigt vårt lands mesta "mångsysslare" när det gäller födan. En räv äter allt från blåbär och säd, via maskar och skalbaggar till harar, sorkar, fåglar och t o m rådjur. Smågnagare är favoritfödan. Rödrävarna kan leva ensamma, parvis eller i små grupper.

Tillhör: Ordningen Rovdjur (Carnivora)
Familjen: Hunddjur (Canidae)
Vikt: 6-10 kg (hannar) och 5-7 kg (honor)
Livslängd: Upp till 20 år
Parningstid: Infaller under januari-mars
Dräktighetstid: ca 52-53 dygn
Ungarna: Föds i april-maj: oftast 3-6 valpar, som är blinda vid födseln.
Rödräv
Fjällräv

Arctic Fox

Arctic Fox

(Alopex lagopus) I vårt land är fjällräven knuten till kalfjället. Den är fridlyst i Sverige sedan 1928, men stammen är ändå bara knappt 100 djur. Fjällräven finns över hela det arktiska området och lever på tundra, drivis och kalfjäll. Det kan finnas rävar med både vit och mörk ("blå") vinterpäls i samma kull om föräldrarna bär anlag för båda förgvarianterna. I vårt land är omkring 1 av 10 fjällrävar blåa.

Tillhör: Ordningen Rovdjur (Carnivora)
Familjen: Hunddjur (Canidae)
Vikt: Mellan 1,5-4 kg normalt
Livslängd: Upp till 14 år
Parningstid: I mars-juni
Dräktighetstid: ca 52 dygn
Valparna: Föds under maj - mitten av juli och kan vara mellan 1-13 st i samma kull.
Fjällräv
Järv

Wolverine

Wolverine

(Gulo gulo) I vårt land lever järven i fjällen och de fjällnära skogarna. Järven fridlystes 1969 när stammen var undanträngd till Norrbottens fjällvärld. I dag uppskattas beståndet till några hundra individer. Järven har en cirkumpolär utbredning, d v s den lever i fjäll- och tundraområden samt i de nordliga delarna av taigan (barrskogen) i Europa, Asien och Nordamerika. Under större delen av året lever järvarna ensamma i stora vidsträckta hemområden. Järven gräver en lya i snön. Ungarna är blinda vid födseln och har en vit päls. De väger ca 100 gram.

Tillhör: Ordningen Rovdjur (Carnivora)
Familjen: Mårddjur (Mustelidae)
Vikt: 20-30 kg (hannen), 10-20 kg (honan)
Livslängd: 15-18 år
Parningstid: Infaller under tiden april - augusti, med en topp i juni.
Dräktighetstid: Är 9-11 månader från parningen, men järvar har sk fördröjd inplantation, så den egentliga fosterutvecklingen är ungefär 2 månader.
Ungarna: Föds på vintern (februari-mars) i en lya, 2 eller 3 ungar är vanligast.
Järv

Lynx

Lynx

(Lynx lynx) Lodjuret har funnits i Sverige sedan istiden. Idag lever troligen över 1000 lodjur i Sverige. Lodjur finns i övrigt över stora delar av norra halvklotet, fördelat på fyra arter: Spanskt lo ( Spanien, Portugal), kanadensiskt lo (Nordamerika), euroasiskt lo (Europa och Asien) samt rödlo (Nordamerika). Svansen - med svart spets - och huvudet - med vita öronfläckar och en vit bård runt ögonen - är tydliga "signalställen" på lodjurets kropp. Dessutom har lodjuret doftkörtlar vid kinderna och på tassarna, som kompleterar urinmarkeringarna som doftkällor. Ett vuxet lodjur äter omkring 1 kg kött per dag. I vårt land är hare och rådjur det viktigaste bytesdjuren särskilt vintertid.

Tillhör: Ordningen Rovdjur (Carnivora)
Familjen: Kattdjur (Felidae)
Vikt: 20-35 kg (hanar), 15-25 kg (honor)
Livslängd: Upp till 20 år
Parningstid: Infaller under tiden mars-april
Dräktighetstid: 68-70 dygn
Ungarna: Föds i lyan i maj-juni; oftast 2, ibland 3 stycken som är blinda vid födseln och väger ca 0,3 kg.
Lodjur
Utter

Otter

Otter

(Lutra lutra) Uttern har minskat katastrofalt i vårt land sedan 1950-talet, då den var vanlig i hela landet. Idag finns uttern fortfarande allmänt i norra Sverige, samt i små spridda grupper i södra Sverige. På vårvintern kan hannen och honan vara tillsammans, annars lever de ensamma. Ungarna föds oftast i maj månad i vårt land. De väger ca 130 g vid födseln och är blinda de 2 första veckorna. De är oftast 2 stycken och diar i 2 månader, men stannar hos modern i ett helt år.

Tillhör: Ordningen Rovdjur (Carnivora)
Familjen: Mårddjur (Mustelidae)
Vikt: 8 - 12 kg (hane) 6 - 8 kg (hona)
Livslängd: 18 - 20 år
Parningstid: Antagligen två parningstider - mars-april och troligen också under sommaren.
Dräktighetstid: 60 - 63 dygn. Eventuellt även fördröjd fosterutveckling.
Ungarna: Är oftast 2 st kan variera mellan 1 - 5 st, de blir könsmogna vid 2 - 3 års ålder.
Utter