Forest Reindeer

Forest Reindeer

(Rangifer tarandus fennicus) Renen är det enda hjortdjur där både honan och hanen bär horn. Skogsrenen är en underart av fjällrenen. Är anpassad för ett liv i storskogen. Den har betydligt längre ben, bredare klövar och smalare hornkrona än fjällrenen. Vildrenen utrotades på 1860- talet i vårt land. Fridlystes 50 år senare (1915) . Lever i mindre flockar. "Svenska renar" är numera tamrenar, som hålls av samerna.

Tillhör: Ordningen Partåiga hovdjur (Artiodactyla)
Familjen: Hjortdjur (Cervidae)
Vikt: 180-200 kg (handjur), 120-140 kg (hondjur)
Livslängd: ca 15 år
Parningstid: Juli-augusti
Dräktighetstid: 9-10 månader, men med fördröjd fosterutveckling -fostret börjar utvecklas ca 5 månader innan födseln
Kalvarna: Föds i maj-juni
Skogsvildren
Follow Us