Fjällräv
(Alopex lagopus) I vårt land är fjällräven knuten till kalfjället. Den är fridlyst i Sverige sedan 1928, men stammen är ändå bara knappt 100 djur. Fjällräven finns över hela det arktiska området och lever på tundra, drivis och kalfjäll. Det kan finnas rävar med både vit och mörk (“blå”) vinterpäls i samma kull om föräldrarna bär anlag för båda förgvarianterna. I vårt land är omkring 1 av 10 fjällrävar blåa.
Tillhör
Ordningen Rovdjur (Carnivora)
Familjen
Hunddjur (Canidae)
Vikt
Mellan 1,5-4 kg normalt
Livslängd
Upp till 14 år
Parningstid
I mars-juni
Dräktighetstid
ca 52 dygn
Ungar
Föds under maj – mitten av juli och kan vara mellan 1-13 st i samma kull.