Rådjur

Rådjur

Rådjur

(Capreolus capreolus) Rådjuret är vårt minsta hjortdjur. På 1700-talet var rådjuret på väg att utrotas i Sverige. Det räddades kvar i Skåne och sedan 1850-talet har stammen stadigt ökat

Tillhör: Ordningen Partåiga hovdjur (Artiodactyla)
Familjen: Hjortdjur (Cervidae)
Vikt: 23-28 kg (handjur), 20-26 kg (hondjur)
Livslängd: ca 15 år
Parningstid: Juli-augusti
Dräktighetstid: 9-10 månader, men med fördröjd fosterutveckling -fostret börjar utvecklas ca 5 månader innan födseln
Kalvarna: Kallas kid - honan föder oftast 2 kid, som väger 1,5-2,5 kg vid födseln
Rådjur
Vildsvin

Vildsvin

Vildsvin

(Sus scrofa) Vildsvinet är numera ett ganska vanligt djur i södra och mellersta Sverige. Äter framför allt växtdelar som rötter och jordknölar,men även smågnagare, insekter, maskar och as ingår i dieten. Kraftigt byggd med stort huvud och korta ben. Pälsen är mörk gråbrun och raggig. Vinterpälsen är tjock och långhårig. Sommarpälsen liknar "veckogammal skäggstubb" Galtens hörntänder växer hela livet och bildar uppåtriktade farliga betar. Kan springa 50 km/tim

Tillhör: Ordningen Partåiga hovdjur (Artiodactyla)
Familjen: Svin (svidae)
Vikt: Suggor upptill 150 kg galt något tyngre upp till 175 kg
Livslängd: Upp vanligtvis 8 år (upp till 20 år)
Parningstid: september-november
Dräktighetstid: 4 månader (115 dygn)
Ungarna: Suggorna föder 3-8 kultingar som är ljusare bruna med längstgående mörka ränder. De följer suggan till nästa gång hon ska föda.
Vildsvin
Visenter

Visent

Visent

(Bison bonasus) Visenten är ett äkta flockdjur. De rör sig ofta lugnt och sävligt när de går och söker föda. Hjorden brukar innehålla 10-30 djur och leds av en äldre ko med kalv. Visenten lever inte vilt i Sverige längre. Den försvann från Sydsverige för knappt 1 000 år sedan. Visenten utrotades i vilt tillstånd vid tiden runt 1:a världskriget, men räddades genom de 50-tal djur som fanns i 8 djurparker varav en i Sverige. Karaktäristiskt för tjurarna är den mörkbruna pälsen, ett kraftigt bogparti, ryggpuckel, tovig man samt kort brett huvud med korta horn, pannlugg och hakskägg.

Tillhör: Ordningen Partåiga hovdjur (Artiodactyla)
Familjen: Slidhornsdjur (Bovidae)
Vikt: Mellan 800 - 900kg (tjurar) Mellan 500 - 600 kg (kor)
Livslängd: Mer än 30 år
Parningstid: Infaller i augusti - september
Dräktighetstid: 9 - 10 månader
Kalvarna: Föds i maj-juli
Visenter
Kronhjort

Kronhjort

Kronhjort

(Cervus elaphus) Kronhjorten har funnits vild i Sverige sedan istiden. Under 1700-och 1800-talet var den nära att utrotas i vårt land. Idag är stammen sakta ökande. De lever huvudsakligen i Skåne. I övrigt finns kronhjorten i Syd- och mellansverige och i sällsynta fall ända upp i Norrlands kusttrakter. Den vuxna hjorten har ett horn som normalt har tre framåtriktade taggar. De översta taggarna bildar en “krona” Vilket gett kronhjorten dess namn.

Tillhör: Ordningen Partåiga hovdjur (Artiodactyla)
Familjen: Hjortdjur (Cervidae)
Vikt: Omkring 250 kg (handjur), omkring 120 kg (hondjur)
Livslängd: 30 år
Parningstid: september-oktober
Dräktighetstid: cirka 235 dagar
Kalvarna: Föds i maj-juni, i regel bara 1 kalv men i sällsynta fall 2 kalvar.
Kronhjort
Myskoxe

Myskoxe

Myskoxe

(Ovibos moschatus) Myskoxen är de sista av de stora urtidsdjuren. De levde tillsammans med mammutar och ullhåriga noshörningar under den senaste istiden - även i vårt land. Mammutarna och noshörningarna är utdöda sedan länge, men myskoxarna lever kvar i de karga och kalla tundraområdena. Myskoxarna dog ut i Skandinavien för 3000 år sedan. Sommaren 1971 vandrade en handfull myskoxar in i Härjedalen från Norge. I mitten på 80-talet var antalet djur ca 34 st. Myskoxarnas enda naturliga fiende är vargen. De vuxna myskoxarna ställer sig i en tät ring (med hornen utåt) runt kalvarna som försvar vid vargangrepp. Vargarna har ytterst svårt att komma förbi den "levande muren" och ta kalvarna.

Tillhör: Ordningen Partåiga hovdjur (Artiodactyla)
Familjen: Slidhornsdjur (Bovidae)
Vikt: Mellan 225-400kg, Tjurar är betydligt tyngre än korna
Livslängd: ca 20 år
Parningstid: Juli - Augusti
Dräktighetstid: 7 - 9 månader
Kalvarna: Föds i April - Juni året efter
Myskoxe
Ren

Ren

Ren

(Rangifer tarandus) Renen är det enda hjortdjur där både honan och hanen bär horn. Vildrenen utrotades på 1800- talet i vårt land. "Svenska renar" är numera tamrenar, som hålls av samerna. Renen är ett av de mest användbara tamdjuren. Samernas namn på rentjuren är sarv, och renkon vaja. En kastrerad rentjur kallas härk och används som dragdjur. Som levande används renen som drag- och packdjur (klövjeren) och korna kan även mjölkas. Som död kommer så gott som alla delar av renen till användning efter slakt. Lavar av olika slag är renens viktigaste föda. Renar är speciellt anpassade till att smälta och tillgodogöra sig den magra födan. Sommartid utökas dieten med gräs, örter, löv och svampar. På vintern kan renarna med hjälp av klövarna sparka fram marklavar under snötäcket. De äter även hänglav på träden. Vilda renar finns över hela norra halvklotets tundraområden. I Nordamerika kallas renen Caribo.

Tillhör: Ordningen Partåiga hovdjur (Artiodactyla)
Familjen: Hjortdjur (Cervidae)
Vikt: 70 - 150 kg (handjur), 40 - 100 kg (hondjur)
Livslängd: ca 20 år
Parningstid: september-oktober
Dräktighetstid: 8 månader
Kalvarna: Föds i maj-juni
Ren
Skogsvildren

Skogsvildren

Skogsvildren

(Rangifer tarandus fennicus) Renen är det enda hjortdjur där både honan och hanen bär horn. Skogsrenen är en underart av fjällrenen. Är anpassad för ett liv i storskogen. Den har betydligt längre ben, bredare klövar och smalare hornkrona än fjällrenen. Vildrenen utrotades på 1860- talet i vårt land. Fridlystes 50 år senare (1915) . Lever i mindre flockar. "Svenska renar" är numera tamrenar, som hålls av samerna.

Tillhör: Ordningen Partåiga hovdjur (Artiodactyla)
Familjen: Hjortdjur (Cervidae)
Vikt: 180-200 kg (handjur), 120-140 kg (hondjur)
Livslängd: ca 15 år
Parningstid: Juli-augusti
Dräktighetstid: 9-10 månader, men med fördröjd fosterutveckling -fostret börjar utvecklas ca 5 månader innan födseln
Kalvarna: Föds i maj-juni
Skogsvildren
Älg

Älg

Älg

(europeisk älg; Alces alces) Älgen är vårt lands största landdäggdjur. Den finns i hela landet utom på Gotland. Under de senaste 20-30 åren har älgstammen ökat mycket kraftigt och idag har vi en stam på ca 300 000 djur. Orsaken till ökningen är flera, men reglering av jakten, samt rikligare bete till följd av nya skogsavverkningsmetoder (kalhyggen) är de främsta. Älgtjuren har störst horn i åldern 7-10 år och kallas då kapital. Sedan minskar hornen igen och kallas då retur. Det finns två typer av horn. Skovelhorn (palmat horn) och stånghorn (cervint horn)

Tillhör: Ordningen Partåiga hovdjur (Artiodactyla)
Familjen: Hjortdjur (Cervidae)
Vikt: Mellan 320-450 kg (tjurar) I extrema fall upp till 800 kg Mellan 275-375 kg (kor)
Livslängd: Upp till 25 år
Parningstid: 1 september-oktober
Dräktighetstid: ca 8 månader
Kalvarna: Föds i maj-juni och väger 8-15 kg vid födseln: det är oftast 1 eller 2 kalvar, som diar 7-8 månader.
Älg
Dovhjort

Dovhjort

Dovhjort

(Dama dama) Dovhjorten kommer ursprungligen från Medelhavsområdet och kom till Sverige under 1500-talet som hägnlevande djur. Från mitten av 1800-talet finns den vild (utplanterad från hägn) i Sydsverige.

Tillhör: Ordningen Partåiga hovdjur (Artiodactyla)
Familjen: Hjortdjur (Cervidae)
Vikt: Omkring 100 - 120 kg (handjur), Omkring 60 - 80 kg (hondjur)
Livslängd: ca 16 år
Parningstid: oktober - november
Dräktighetstid: cirka 230 dagar
Kalvarna: Föds i juni, oftast föds 1 kalv ibland 2, som diar i 8 månader
Dovhjort