Nyhet 1

Ac haca ullamcorper donec ante habi tasse donec imperdiet eturpis varius per a augue magna hac. Nec hac et vestibulum duis a tincidunt per a aptent interdum purus feugiat a id aliquet erat himenaeos nunc torquent euismod adipiscing adipiscing dui gravida justo.

Läs mer

Nyhet 2

Ac haca ullamcorper donec ante habi tasse donec imperdiet eturpis varius per a augue magna hac. Nec hac et vestibulum duis a tincidunt per a aptent interdum purus feugiat a id aliquet erat himenaeos nunc torquent euismod adipiscing adipiscing dui gravida justo.

Läs mer

Nyhet 3

Ac haca ullamcorper donec ante habi tasse donec imperdiet eturpis varius per a augue magna hac. Nec hac et vestibulum duis a tincidunt per a aptent interdum purus feugiat a id aliquet erat himenaeos nunc torquent euismod adipiscing adipiscing dui gravida justo.

Läs mer
Fjällräv

Fjällräv

Fjällräv

(Alopex lagopus) I vårt land är fjällräven knuten till kalfjället. Den är fridlyst i Sverige sedan 1928, men stammen är ändå bara knappt 100 djur. Fjällräven finns över hela det arktiska området och lever på tundra, drivis och kalfjäll. Det kan finnas rävar med både vit och mörk ("blå") vinterpäls i samma kull om föräldrarna bär anlag för båda förgvarianterna. I vårt land är omkring 1 av 10 fjällrävar blåa.

Tillhör: Ordningen Rovdjur (Carnivora)
Familjen: Hunddjur (Canidae)
Vikt: Mellan 1,5-4 kg normalt
Livslängd: Upp till 14 år
Parningstid: I mars-juni
Dräktighetstid: ca 52 dygn
Valparna: Föds under maj - mitten av juli och kan vara mellan 1-13 st i samma kull.
Fjällräv
Rödräv

Rödräv

Rödräv

(Vulpes vulpes) Rödräven är vanlig i hela landet. Stammen minskade kraftigt under 1980-talet på grund av rävskabb, men ökar idag igen. Rödräven har annars en mycket vidsträckt utbredning över hela norra halvklotet och lever i en mängd olika naturtyper (biotoper). Räven är ett rovdjur, men samtidigt vårt lands mesta "mångsysslare" när det gäller födan. En räv äter allt från blåbär och säd, via maskar och skalbaggar till harar, sorkar, fåglar och t o m rådjur. Smågnagare är favoritfödan. Rödrävarna kan leva ensamma, parvis eller i små grupper.

Tillhör: Ordningen Rovdjur (Carnivora)
Familjen: Hunddjur (Canidae)
Vikt: 6-10 kg (hannar) och 5-7 kg (honor)
Livslängd: Upp till 20 år
Parningstid: Infaller under januari-mars
Dräktighetstid: ca 52-53 dygn
Ungarna: Föds i april-maj: oftast 3-6 valpar, som är blinda vid födseln.
Rödräv
Marsvin

Marsvin

Marsvin

Cavia porcellus (tama) Är idag en av våra vanligaste sällskapsdjurarter. Tamformen är en domesticerad variant av hybrider efter tre vilda marsvinsarter, bland annat Cavia aperea. Marsvinsraserna skiljs åt genom olika pälstyper, bl.a släthår, abessinier, teddy, sheltie. Ett marsvin är könsmogen vid 4-5 veckors ålder

Tillhör: Ordningen Gnagare (Rodentia)
Underordning: Marsvinsartade gnagare (Hystricomorpha)
Familjen: Marsvin (Caviidae)
Vikt: Vuxet djur 900 gram - 1 kg
Livslängd: Vanligen 5-7 år
Dräktighetstid: ca 70 dygn
Ungarna: 2-4 st, föds välutvecklade med hår och öppnade ögon. ungen diar ca 3 veckor.
Marsvin
Gris

Gris

Gris

(Sus scrofa dom) Alla tamgrisar härstammar från det eurasiatiska vildsvinet. Människan har avlat fram olika raser.

Tillhör: Ordningen Partåiga hovdjur (Artiodactyla)
Familjen: Svin (suidae)
Vikt: De största tamsvinet upp till 450kg, minigrisar/hängbuksvin upp till 60kg
Livslängd: Vanligtvis 8 år (upp till 20 år)
Dräktighetstid: 3 månader, 3 veckor, och 3 dagar
Kultingar: 4-12 kultingar
Gris
Bäver

Bäver

Bäver

(Castor fiber) Bävern är känd som ”timmerhuggare” och ”dammbyggmästare”. Den är den största gnagaren på norra halvklotet, Efter att i flera länder ha varit utrotningshotad har bävern i dag återhämtat sig snabbt på grund av omfattande skyddsåtgärder samt återinplantering i sina ursprungliga levnadsområden. Bävern är skymnings- och nattaktiv och lever i livslånga parförhållanden. De är utmärkta simmare, dyker och kan vara under vattnet upp till 15 minuter. Bävern gräver hålor i strandbanken och bygger hyddor av grenar och slam med ingång som alltid ligger under vattnet. De fäller träd som är upp till 50 cm i diameter. Bävern äter uteslutande vegetabilisk kost, strandvegetation, löv och barkmjuka träddelar.

Bäverns päls är brun och mycket tät. Pälsen skyddar djuret mot underkylning. Bävrarna rensar fortlöpande sin päls och smörjer in den med ett flottigt ämne, bävergäll. Svansen är tillplattad, fjällig och spadlik. Deras bakfötter har simhud mellan tårna.

Tillhör: Ordningen Gnagare (Rodentia)
Familjen: Bävrar (Castoridae)
Vikt: 12 - 30 kg
Livslängd: 15 – 20 år
Parningstid: Infaller under tiden februari - mars
Dräktighetstid: ca 15 veckor
Ungarna: 1 – 4 fullpälsade ungar med öppna ögon som kan simma och dyka redan efter ett par dagar. Diar i 2 månader och stannar kvar i familjen 2 – 3år.
Bäver
Visenter

Visent

Visent

(Bison bonasus) Visenten är ett äkta flockdjur. De rör sig ofta lugnt och sävligt när de går och söker föda. Hjorden brukar innehålla 10-30 djur och leds av en äldre ko med kalv. Visenten lever inte vilt i Sverige längre. Den försvann från Sydsverige för knappt 1 000 år sedan. Visenten utrotades i vilt tillstånd vid tiden runt 1:a världskriget, men räddades genom de 50-tal djur som fanns i 8 djurparker varav en i Sverige. Karaktäristiskt för tjurarna är den mörkbruna pälsen, ett kraftigt bogparti, ryggpuckel, tovig man samt kort brett huvud med korta horn, pannlugg och hakskägg.

Tillhör: Ordningen Partåiga hovdjur (Artiodactyla)
Familjen: Slidhornsdjur (Bovidae)
Vikt: Mellan 800 - 900kg (tjurar) Mellan 500 - 600 kg (kor)
Livslängd: Mer än 30 år
Parningstid: Infaller i augusti - september
Dräktighetstid: 9 - 10 månader
Kalvarna: Föds i maj-juli
Visenter
Gråsäl

Gråsäl

Gråsäl

(Halichoerus grypus) Östersjöns gråsälar skiljer sig från Atlantens gråsälar. Östersjöns gråsälar föder ungarna på isen under vintern. Atlantsälarna föder sina ungar på hösten på sandstränder. En vuxen gråsäl kan dyka ända ner till 100 meters djup för att fånga fisk.

Tillhör: Ordningen Säldjur (Pinnipedia)
Familjen: Öronlösa sälar (Phocidae)
Vikt: Mellan 200-315 kg (hanen är störst)
Livslängd: Upp till 46 år
Parningstid: Infaller i april-maj
Dräktighetstid: ca 350 dygn
Ungarna: Föds på isen i februari-mars året efter. Honan föder 1 unge som diar 3-4 veckor, den ökar då med 2 kg/dag.
Gråsäl