Rödräv
(Vulpes vulpes) Rödräven är vanlig i hela landet. Stammen minskade kraftigt under 1980-talet på grund av rävskabb, men ökar idag igen. Rödräven har annars en mycket vidsträckt utbredning över hela norra halvklotet och lever i en mängd olika naturtyper (biotoper). Räven är ett rovdjur, men samtidigt vårt lands mesta “mångsysslare” när det gäller födan. En räv äter allt från blåbär och säd, via maskar och skalbaggar till harar, sorkar, fåglar och t o m rådjur. Smågnagare är favoritfödan. Rödrävarna kan leva ensamma, parvis eller i små grupper.
Tillhör
Ordningen Rovdjur (Carnivora)
Familjen
Hunddjur (Canidae)
Vikt
6-10 kg (hannar) och 5-7 kg (honor)
Livslängd
Upp till 20 år
Parningstid
Infaller under januari-mars
Dräktighetstid
ca 52-53 dygn
Ungar
Föds i april-maj: oftast 3-6 valpar, som är blinda vid födseln.