Brunbjörn

Brunbjörn

(Ursus arctos) Brunbjörnen är ett skogslevande djur, som lever i barrskogsområdena i norra Europa, Asien och Nordamerika där den i vissa områden kallas grizzly. Den svenska björnstammen på några tusen djur ökar långsamt trots en allmän jakt på arten. Björnen är en s k hälgångare, dvs den trampar på hela fotsulan, precis som vi gör.

Tillhör

Ordningen Rovdjur (Carnivora)

Familjen

Björnar (Ursidae)

Vikt

Upp till 350 kg (hanar i Sverige), upp till 160 kg (honor i Sverige)

Livslängd

20 – 30 år

Parningstid

Infaller i maj-juni

Dräktighetstid

7-8 månader, men den egentliga fosterutvecklingen är 2-3 månader, en så kallad fördröjd fosterutveckling.

Ungar

1-3 ungar (ibland 4 eller 5) föds oftast i januari i idet under vintervilan.

Hör mer om brunbjörnen

Lär dig mer om brunbjörnens vardag, vanor och liv i naturen
Laddar ljud…
0:00 0:00

Upptäck fler djur i vår djurpark

Vildsvin

Vildsvinet är ett kraftfullt och tåligt djur som imponerar med sin styrka, intelligens och förmåga att anpassa sig i naturen.

Visent

Visenten är Europas största landlevande däggdjur och fascinerar med sin storlek, styrka och imponerande historia.

Bäver

Bävern är naturens skickliga byggmästare och imponerar med sitt hårda arbete, sin intelligens och sina unika dammbyggen.

Gris

Grisen är ett socialt och nyfiket djur som uppskattas för sin intelligens, personlighet och lekfullhet.
Follow Us