Bäver

Bäver

(Castor fiber) Bävern är känd som ”timmerhuggare” och ”dammbyggmästare”. Den är den största gnagaren på norra halvklotet, Efter att i flera länder ha varit utrotningshotad har bävern i dag återhämtat sig snabbt på grund av omfattande skyddsåtgärder samt återinplantering i sina ursprungliga levnadsområden. Bävern är skymnings- och nattaktiv och lever i livslånga parförhållanden. De är utmärkta simmare, dyker och kan vara under vattnet upp till 15 minuter. Bävern gräver hålor i strandbanken och bygger hyddor av grenar och slam med ingång som alltid ligger under vattnet. De fäller träd som är upp till 50 cm i diameter. Bävern äter uteslutande vegetabilisk kost, strandvegetation, löv och barkmjuka träddelar.

Bäverns päls är brun och mycket tät. Pälsen skyddar djuret mot underkylning. Bävrarna rensar fortlöpande sin päls och smörjer in den med ett flottigt ämne, bävergäll. Svansen är tillplattad, fjällig och spadlik. Deras bakfötter har simhud mellan tårna.

Tillhör: Ordningen Gnagare (Rodentia)
Familjen: Bävrar (Castoridae)
Vikt: 12 - 30 kg
Livslängd: 15 – 20 år
Parningstid: Infaller under tiden februari - mars
Dräktighetstid: ca 15 veckor
Ungarna: 1 – 4 fullpälsade ungar med öppna ögon som kan simma och dyka redan efter ett par dagar. Diar i 2 månader och stannar kvar i familjen 2 – 3år.
Bäver
Följ oss