Kronhjort
(Cervus elaphus) Kronhjorten har funnits vild i Sverige sedan istiden. Under 1700-och 1800-talet var den nära att utrotas i vårt land. Idag är stammen sakta ökande. De lever huvudsakligen i Skåne. I övrigt finns kronhjorten i Syd- och mellansverige och i sällsynta fall ända upp i Norrlands kusttrakter. Den vuxna hjorten har ett horn som normalt har tre framåtriktade taggar. De översta taggarna bildar en “krona” Vilket gett kronhjorten dess namn.
Tillhör
Ordningen Partåiga hovdjur (Artiodactyla)
Familjen
Hjortdjur (Cervidae)
Vikt
Omkring 250 kg (handjur), omkring 120 kg (hondjur)
Livslängd
30 år
Parningstid
september-oktober
Dräktighetstid
cirka 235 dagar
Ungar
Föds i maj-juni, i regel bara 1 kalv men i sällsynta fall 2 kalvar.