På svenskaIn english
Lycksele Djurpark

Ren

(Rangifer tarandus) Renen är det enda hjortdjur där både honan och hanen bär horn. Vildrenen utrotades på 1800- talet i vårt land. "Svenska renar" är numera tamrenar, som hålls av samerna. Renen är ett av de mest användbara tamdjuren.  Samernas namn på rentjuren är sarv, och renkon vaja. En kastrerad rentjur kallas härk och används som dragdjur. Som levande används renen som drag- och packdjur (klövjeren) och korna kan även mjölkas. Som död kommer så gott som alla delar av renen till användning efter slakt. Lavar av olika slag är renens viktigaste föda. Renar är speciellt anpassade till att smälta och tillgodogöra sig den magra födan. Sommartid utökas dieten med gräs, örter, löv och svampar. På vintern kan renarna med hjälp av klövarna sparka fram marklavar under snötäcket. De äter även hänglav på träden. Vilda renar finns över hela norra halvklotets tundraområden. I Nordamerika kallas renen Caribo.

Tillhör:Ordningen Partåiga hovdjur (Artiodactyla)
Familjen:Hjortdjur (Cervidae)
Vikt:70 - 150 kg (handjur), 40 - 100 kg (hondjur)
Livslängd:20 år
Brunst:september-oktober
Dräktighetstid:8 månader
Kalvarna:Föds i maj-juni