På svenskaIn english
Lycksele Djurpark

Björn

(Ursus arctos) Brunbjörnen är ett skogslevande djur, som lever i barrskogsområdena i norra Europa, Asien och Nordamerika där den i vissa områden kallas grizzly. Den svenska björnstammen på några tusen djur ökar långsamt trots en allmän jakt på arten. Björnen är en s k hälgångare, d v s den trampar på hela fotsulan, precis som vi gör.
 
Tillhör:Ordningen Rovdjur (Carnivora) 
Familjen:Björnar (Ursidae)
Vikt:Upp till 350 kg (hanar i Sverige), upp till 160 kg (honor i Sverige)
Livslängd:20 - 30 år
Brunsten:Infaller i maj-juni
Dräktighetstid:7-8 månader, men den egentliga fosterutvecklingen är 2-3 månader, en så kallad fördröjd fosterutveckling.

Ungar:

1-3 ungar (ibland 4 eller 5) föds oftast i januari i idet under vintervilan.

Fadder: Busspoolen.nu